top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafısinan karaca

HALLUKS VALGUS(PARMAK YAMUKLUĞU) TEDAVİ EDİLEBİLİNİR Mİ?

Güncelleme tarihi: 19 Şub 2020

HALLUKS VALGUS NEDİR?




Halluks Valgus, daha çok kadınlarda 30-40´lı yaşlardan sonra görülen bir hastalıktır, ayak baş parmağında ki şekil bozukluğu anlamına gelen Latince bir tıp terimidir. “Hallux”, ayak başparmağı demektir. “Valgus” ise deformitenin vücudumuzdan uzaklaşan yönde olduğunu anlatmaya yarayan anatomik bir terimdir.



CERRAHİDE AMAÇ NEDİR?


Bir Halluks valgusu gerçekten düzeltmek için tek yöntem, yer değiştirmiş kemiklerin yapısal olarak yeniden hizalanmasını içeren Halluks valgus cerrahisidir.


Halluks valgus cerrahisinde en önemli konu hastanın ayağındaki iç tarafta oluşan ve hoş olmayan yumru şeklindeki çıkıntıyı yok ederken; altta olan ve buna sebep olan durumu ortadan kaldırmaktır. Ana amaç sivrisineği öldürmek değil bataklığı

kurutmaktır. Eski tekniklerle yapılan hastalarda sivrisinek öldürülüp, sadece yumru alınıyordu ancak bataklık kurutulmadığından dolayı tekrarlayan vakalar oluyordu. Halen kliniğimde eski teknik ile yapılmış ameliyatların nükslerini görmekte ve tedavilerini düzenlemekteyim.


Her insan nadide bir şekilde yaratılmıştır. Eşi ve benzeri yoktur. Her insanın ayağı aynı şekilde ayrı ayrı değerlendirilmeyi hakeder. Bazı hastalarımda aynı hastanın iki ayağına ayrı teknikler ile ameliyat yaptığım oldu. Yeni nesil tıbbi yaklaşım bunu gerektirir. Her ayağa aynı ayakkabı yakışmadığı gibi her ayağa aynı teknikle ameliyat yapmak anlamsız olur. Halluks valgusun derecesine göre uygun teknik belirlenir.


HANGİ CERRAHİ TEKNİĞİ UYGULUYORUM?


Öncelikle yukarıda bahsettiğim gibi her hastaya uygulanacak cerrahi teknik o hastaya özeldir.Ancak genel olarak eğer parmak yamukluğunuz orta ve hafif düzeyde ise distal metatarsal osteotomi tekniğini kullanıyorum. Bu tekniği YANDA koyduğum animasyon videodan seyredebilirsiniz.



HANGİ TİP VİDA İLE TESPİT YAPIYORUM?


Bu ameliyatta kemik düzeltme aşamasından sonra videoda izlediğiniz gibi 1 adet özel tasarlanmış vida ile yapılan düzeltmenin kalıcı olması sağlanması amaçlanır. Titanyum gibi özel bir maddeden yapılmış. nanoteknoloji kullanılarak üretilmiş vida kullanmaktayım. Kullandığım vida Amerika Birleşik Devletlerinde kullanılmaktadır.


AMELİYAT SONRASI SÜREÇ NASIL İŞİLİYOR?


Yaptığım ameliyat yaklaşık olarak 50-55 dakika sürmektedir. Ameliyat sonrası özenle biyoemilebilir estetik dikiş ile yarayı kapatıyorum. Her ne sebeple olursa olsun insan vücudunda olabildiğince en az yara izi kalması taraftarıyım. Yaptığım skolyoz ameliyatlarında sırtta uzun bir kesi olduğundan dolayı bazen bir saat mümkün olduğunca az iz kalması için estetik dikiş için uğraşıyorum.


AMELİYAT BİTİİİİ...

Ameliyat bittikten sonra hastamızı genellikle anestezinin kalp atışlarını ve tansiyonu takip ettiği bir uyanma odasına alıyoruz. Orada kendine gelen hasta odasına sevdiklerinin yanına geçiyor. Ameliyat sırasında sevdikleriniz genelde merakla beklemektedirler. Genel prensibim ameliyata başlarken ve bittiği zaman sizi sevenleri bilgilendirme yönündedir.


ODAYA GELDİNİZ:)

Çok şükür ameliyatınız bitti. Odanıza sevdiklerinizin ve sevenlerinizin yanına geldiniz. Ameliyat sonrası herhangi bir alçı uygulaması yapmıyorum. Özel bir yürüme ayakkabısı ile üzerine basarak kendinize geldikten sonra yürüyorsunuz.


ERTESİ GÜN EVDESİNİZ...


Ertesi gün pansumanınızın kontrolünü yapacağım. Evinize yolcu edeceğim. 3 gün sonra müsaitseniz misafiniz var. Evinizde yara kontrolunuzu yapacağım. Bir kahvenizi içerim:) Evde 2-3 saatte bir buz uygulamakta fayda var. Sigara içiyorsanız bir müddet uzak durmanızda fayda var. Bol proteinli beslenmeniz gerekiyor.


10 GÜN SONRA KLİNİĞE BEKLERİM


Ameliyat sonrası 10 gün sonra kliniğimde kontrolünüzü yapacağım. 6 hafta sonra röntgen çekimi yapılır ve son kontrol sonrası özel ayakkabı çıkartılır.

96 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page