WHATSAPP MESAJ Hattı: 0532 219 25 95
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi
Adres
Merkez Mah. Çukurçeşme Caddesi No:51 Gaziosmanpaşa İSTANBUL
Telefon
444 1 300
Faks
0212 615 38 49
SKOLYOZUM VAR NE YAPMALIYIM?
Skolyoz omurganın normalde olmaması gereken, yana doğru olan eğriliklerine denir. Normalde insan omurgası ayakta çekilen bir röntgende önden bakıldığında düz bir çizgi gibi gözükür. Herhangi bir eğrilik yoktur. Ancak skolyozu olan bir kişinin ayakta dikilirken çekilen röntgenografisinde omurgası "S" veya "C" şeklinde görülür. Skolyozlu omurganın bazı kemiklerinde kendi ekseni etrafında dönüklük olabilir. Tüm bu yapısal farklılıklar kişinin belinin veya omzunun dengesiz görünmesine sebep olur.
Ayrıca; Vücuda yandan bakıldığında ise omurga düz değildir. Normal kavisleri mevcuttur. Boyun bölgemizde hafif bir çukurluk (lordoz), sırtımızda hafif kamburluk (kifoz) ve belimizde ise yine bir çukurluk vardır. Skolyoz ile birlikte sıklıkla yan plandaki bu normal kavislerde de değişiklikler görülebilir.
Skolyoz bir teşhis midir?
Hayır değildir sadece tanımlayıcı bir terimdir.
Skolyoz neden oluşur?
Genel olarak anne ve babalarda genel olarak skolyozun nedenini merak ederler. Ancak olguların %80’inden fazlasında belirgin bir sebep bulunamaz. Bu tür vakalar " sebebi bilinemeyen " anlamına gelen idiopatik kelimesi ile adlandırılır. Bu, özellikle ergenlik dönemindeki kızlarda görülen skolyoz tipi için doğrudur. Doğumsal omurga anomalileri, nörolojik bozukluklar, genetik durumlar ve birçok diğer sebepler skolyoza neden olabilir.
Ağır cisim taşımak skolyoza neden olur mu?
Hayır olmaz
Yoğun spor yapmak ve atletik faaliyetlerde bulunmak skolyoza neden olur mu?
Hayır olmaz
Uyuma/ayakta durma pozisyonundan meydana gelir mi?
Hayır gelmez
Skolyozun çeşitleri nelerdir?
0-3 yaşında çocukta “infantil” ,
4-10 yaş .çocukta “juvenil”,
11-18 yaşında adölesanlarda “adolesan”
18 yaş üzerinde “erişkin” olarak adlandırılır.
Bende Skolyoz var mı?
Sizde skolyoz olup olmadığı en iyi, sırtınızı muayene ederek söyleyebiliriz. Biz sizi muayene ederken kollarınızın yanda olması gerekir ve sizin ayakta durur pozisyonda olmanız gerekir.
Biz sizin sırtınızdan bakarak, omurganızın eğriliğine, omuz asimetrinize, bel çizgisi asimetrisine yani uyumsuzluğuna, veya gövdenizde bir taraf kayma var mı onu inceleyeceğiz.
İkinci aşamada siz belinizden öne eğileceksiniz ve sonra biz bir kez daha bakarak sırt için kaburgada çıkıntı veya uyumsuzluk, bel için böğürde çıkıntı arayarak rotasyonel açıdan skolyozunuzu değerlendireceğiz. Bu basit muayene sonrasında, skolyozunuzun olabileceği kanaatine varırsa, skolyozu tarifleyebilmek için, size ayakta dikilirken bir röntgen çekip gerekli ölçümleri yaparak size derece cinsinden sayısal bir değer vereceğiz.
Skolyozum var. Tedavi Seçeneklerim nelerdir?
-
Gözlem
Bu, büyüme esnasında düşük açılı ölçümleri olan eğiklikler (Adölesan Skolyoz) ve büyüme durduktan sonra orta açılı ölçümleri olan eğiklikler (< 40-45 derece) için uygundur. Erişkinler için, gözlem ve fizik tedavi hafif semptomları olan ve büyük eğiklikleri olmayan hastalar için uygundur. -
Korse tedavisi
25-45 derece arasında olan eğikliklerde, büyüyen çocukta, omurga büyümeye devam ederken eğikliğin daha da artmasını engellemek için uygundur. Burada amaç, breys eğiklikleri düzeltemeceğinden sadece progresyonun engellenmesidir.) -
Cerrahi Tedavi
Genellikle 50 dereceden büyük olan eğikilikler için adolesan ve erişkin hastalar için uygundur. Daha düşük açılarda cerrahi, hastanın eğikliğin görünüşünden rahatsız olması veya erişkin hastada semptomlar skolyoz ile ilişkiliyse uygulanabilir. Cerrahi tedavinin amaçları eğriliğin düzeltilmesi ve eğri ilerlemesinin önlenmesidir. Bu, genellikle, omurga üzerine sonradan eğriliği düzelten ve kaynayana yada omurga elemanlarının bir arada brileşmesine kadar düzgün pozisyonda tutan çubuklara bağlanan metal implantlar yerleştirilmesi ile sağlanır.
Hafif derecede skolyoz nedir?
10 derecenin altındaki açılar hafif skolyoz olarak değerlendirilir. Genellikle belirti vermezler. 40 derecenin üzerindeki açılar ağır skolyoz olarak değerlendirilir
Skolyozda tedavi herkese gerekli midir?
Skolyoz hastalarının % 90’ nında skolyoz eğriliği hafif olup sadece takip yeterli olabilir. Skolyoz eğriliğinin takibi çok önemlidir ve düzenli aralıklarla ayakta skolyoz röntgenleri çekilerek eğriliğin gidişatını takip etmek. Düzenli takibiniz esnasında eğer gerekli olursa tıbbi müdahale gerekir.
Skolyoz tedavisinde hangi faktörler önem taşır?
-
Hastanın yaşı
-
Hastanın kemik yaşı (kemik yaşı her zaman kronolojik yaş ile aynı değildir).
-
Skolyoz eğriliğinin büyüklüğü
-
Skolyoz eğriliğinin omurgadaki yeri
-
Ergenliğin hangi aşamasında olduğu (mens başlangıcı, meme gelişimi, kıllanma)
-
Hastanın cinsiyeti
-
Eğrilikteki artış
-
Sırt-bel ağrısı nefes darlığı gibi bulgular