top of page

DİZ KİREÇLENMESİ

imagesEEE_edited.jpg

Diz ekleminde kayganlığı sağlayan 2 tane ana madde vardır

 

1:KIKIRDAK                                           2.EKLEM SIVISI

 

 

 

Bu ikisinden birinde azalma veya aşınma olursa o zaman diz yıpranmaya ve aşınmaya başlar. Bunu Şöyle düşünebilirsiniz. Çalışan bir makinenin yağı azılırsa parçaları aşınmaya başlar; bir müddet sonra makinede paslanma başlar.

Peki niye yağlanma azalıyor? Makine niye paslanıyor?

Neredeyse hangi doktora gitseniz kilonuzdan bahsedecek. Ancak çevrenizde kilolu ama dizlerinde sorun olmayan onlarca insan var. Niye sizde kireçlenme var ama onlarda yok. Genel olarak bunun nedeni soy geçmişiniz yani genetiğiniz. Sizin sıvı üreten hücreleriniz erken yaşlanıyor. Bunu bazı insanların saçının erken dökülmesine benzetebiliriz Sizin sıvı üreten hücreleriniz erkenden görev yapamamaya başlıyor diyebiliriz.

Sıvı azalınca porselen gibi kaygan olan eklem yüzeyi çizilmeye başlıyor. Çizilme ile birlikte ağrı ve yürümede güçlük başlıyor.

 DİZ KİREÇLENMESİ NEDEN OLUR?

  • Geçen yıllar: Neler atlattı o dizler...

  • Soygeçmiş: Maalesef vucudumuzun iyi ve kötü tüm özellikleri bize geçmişimizden miras

  • Dize darbe almak: Gençken alınan darbeler ağır çalışma koşulları.

  • Romatizmal hastalıklar

Bu aşamada ne yapalım?

ilk hedefimiz diz kireçlenmesi henüz başlangıç seviyelerindeyken sorunu tespit edip ilerlemesini durdurmak veya yavaşlatmaktır. Yani porselenlerimizin çizilmesini ENGELLEMEK.

Bunu nasıl yapalım?

Dizde sıvı üretilemiyorsa bunu biz dışarıdan verebiliriz veya kendi kanınızdan elde edeceğimiz sıvıyı (autolog conditioned plasma) enjeksiyonu ile ekleminizin korunmasına fayda sağlar.

 

 

 

 

 

 

Sıvı yapıldı, PRP yapıldı BAŞKA ÇARESİ YOK MU?

Bu tedavi metotları denendi ancak sizde faydası olmadıysa o zaman Kök hücre tedavisini deneyebiliriz. Göbekten alınan yağlardaki kök hücre ayrıştırılıp dizinize enjekte ediliyor. Aynı şekilde kök hücre tedavisinde ana amaç. Eklemi korumak.

İLERİ DERECE KİREÇLENDİ NE YAPALIM?

İlerlemiş kireçlenmeyi çürümüş dişe benzetebiliriz. Artık çürümüş ve çekilmiş dişlerin yerine yapay diş koyuyorlar diş hekimleri aynı şekilde eskiyen yıpranan ve çürüyen diz yerine yepyeni yapay eklem koyuyoruz. Kireçlenen bir eklemin geri dönüşünü sağlayacak, tüm dizin tamamen yıpranan kıkırdağını eski haline getirecek bir yöntem maalesef daha yok.. Diz protezi ameliyatıyla diz içine eklemi taklit eden materyaller yerleştirilebilir.

 

 

Bu yüzden bizim önerimiz kireçlenme başlamadan ya da henüz başlangıç aşamalarındayken önlemlerin alınmasıdır.

KİREÇLENMEM VAR MI NASIL ANLARIM?

   

  • Ağrı… Diz kireçlenmesinin en önemli belirtisi ağrıdır. Kireçlenme seviyesi arttıkça  ağrılar artar, zamanla yürümek güçleşebilir, uyku düzeni bozulabilir?

  • Günlük işleri yapmada zorluk. Diz kireçlenmesi sebebiyle banyo yapmak tuvalete oturup kalkmak zorlaşabilir. Hareket kısıtlılığı… Normalde kolaylıkla yapılabilen hareketler artık zor hale gelebilir. Yürürken, merdiven inip çıkarken ya da çömelirken kişi zorlanır.

  • Diz kireçlenmesi ödem ve şişliğe sebep olur. 

  • Diz kireçlenmesi genellikle yaş ile doğru orantılı ilerlediği için tüm bu belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkabilir

 

acp_2-large.png
150652523-56a6d9753df78cf772908ba9.webp
indir.jfif
CR-Health-InlineHero-What-to-do-About-Kn
indir.jfif
bottom of page