WHATSAPP MESAJ Hattı: 0532 219 25 95
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi
Adres
Merkez Mah. Çukurçeşme Caddesi No:51 Gaziosmanpaşa İSTANBUL
Telefon
444 1 300
Faks
0212 615 38 49
KALÇA EKLEMİ NASIL BİR EKLEMDİR?
Kalça eklemi vücudun çok yük taşıyan eklemlerinden biridir. Tüm gövde ve kolların ağırlığını bacaklara iletir.
Eklemi oluşturan iki kemik yapı (femur başı ve asetabulum) mevcuttur ve bu kemiklerin eklemi oluşturan uçlarında 4-5 mm kalınlığında kıkırdak yapı bulunur.
KALÇADA KIKIRDAK NASIL BESLENİR?
Eklem kıkırdağını koruyan ve besleyen en önemli yapı eklem sıvısıdır. (sinovyal sıvı) kıkırdakların beslenmesinde etkindir. Aşağıdaki animasyonla kalça anatomisi hakkında bigi edinelim.
KALÇA NEDEN KİREÇLENİR?
-
Yaşlılık(Vücudumuzdaki tüm hücreler yılların etkisi ile yaşlandığı gibi Kırdığımızda aynı şekilde yıllar geçtikçe yaşlanır ve eskir)
-
Aşırı kilo ( Maalesef kilo gövdemizin ağırlığını arttır özellikle göbek çevresindeki olan yağlanma Gövdemizin ağırlığını arttırırken kalçalarımız üzerine aşırı bir şekilde yük binmesine neden olur bu yük altında eklememiz kalçamızdaki kireçlenme başlar)
-
Kalça kırıkları(Bazı kırıklar sonrası kalça eklem beslenmesi bozulur. Beslenme bozulursa yavaş yavaş kireçlenme başlar)
-
Tedavisi tam olarak yapılmamış kalça çıkıkları(Maalesef küçük yaşta eskiden anneler babalar bu kadar bilinçli değilken çocuklarını ihmal ederler. Çocukta kalça çıkığı var anlaşılmaz. İlerde o minik çocuk büyüyünce çıkık olan kalça kireçlenmeye neden olur.
-
Romatizmal hastalıklar(Bazı romatizmal hastalıklar sonucunda vucut eklem kıkırdaklarını yabancı sanıp saldırır ve tahrip eder. )
-
Enfeksiyon hastalıkları(Geçirilmiş eklem enfesyonları kalçayı tahrip eder. Vucut eklem iiçinde mikroplarla savasırken adeta kendı eklemıde iki ateş arasında kalır.)
-
Genetik etkenler( Herşeyin başı genetik. Annemiz ve babamızda hangi kronik hastaklıklar varsa bizdede olma olasılığı maalesef yüksek.)
-
Uzun süre kortizon kullanımı(Kortizon uzun süreli kulalnılırsa kalça beslenmesini bozzar.)
KALÇA KİREÇLENMESİ NASIL BELİRTİ VERİR?
Kalça ağrısı kalça kireçlenmesinin en önemli belirtisi ağrıdır. Ağrı kasıkta başlar genellikle ve kireçlenme olan hastada mutlaka vardır. Kireçlenmenin başlangıç aşamasında uzun yürüyüşler, uzun süre ayakta kalma ve merdiven inip çıkma sırasında ağrı olur. Ağrısı olan kişi dinlendiğinde rahatlar. Fakat zamanla hastalık ilerlediğinde kısa yürüyüşlerde ve hatta dinlenme sırasında dahi ağrılardan durulamaz hale gelinebilir.
Başka belirtilerden bahsetmek gerekirse en önemlilerinden biri hareket kısıtlılığıdır. Normalde rahatça yapılabilen hareketler artık zor hale gelebilir. Hatta bazen dışarıdan insanlar ''sen topallamaya başladın'' diyebilir. Hatta yürürken veya merdiven inip çıkarken zorlanma görülebilir. Ağrı gece uykudan uyandıracak boyuta kadar gelebilir. Son aşamaya gelene kadar bir çok hasta rehabilitasyon, kalça iğneleri, PRP tedavisi ve/veya kapalı kalça eklem ameliyatları geçirmektedirler.
TEDAVİ İÇİN NE YAPMALIYIM?
Vücuttaki tüm eklem kireçlenmelerinde olduğu gibi kalça kireçlenmesinde de geriye dönüşsüzdür maalesef. Kireçlenen eklem hiçbir tedavi metoduyla eski haline doğal olarak dönemez. Kireçlenerek yıpranan bir eklem eski haline getirilemez. Yapılacak ameliyatsız tedaviler kireçlenmeyi durdurmak ya da hızını yavaşlatmak hedefiyle uygulanır. Kıkırdak yapılar tamamen hasar görmüş ve ileri seviyeye ulaşmışsa; buna hastanın şikayetleri de onay veriyorsa total kalça protezi ameliyatı yapılmalıdır.
Total kalça protezi Tıp tarihinde en fazla memnun olunan ameliyat çeşididir. Buna tüm branşlardaki ameliyatlar dahildir.