top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafısinan karaca

DİZ KİREÇLENMESİ İÇİN PRP TEDAVİSİ NEDİR?

Güncelleme tarihi: 15 Şub 2020

Dizdeki kireçlenme önemli ağrıya ve yürüme güçlüğüne sebep olur. Diz kireçlenmesi nedeniyle diz ağrısı, Ortopedi doktoruna başvurmanızın önde gelen nedenlerinden biridir. Teknoloji geliştikçe, PRP enjeksiyonları veya Trombositten Zengin Plazma enjeksiyonları, diz kireçlenmesi hastalarını tedavi etmek için popülerlik kazanmıştır.


PRP enjeksiyonları, ağızdan alınan ağrı kesici ilaçlar artık çalışmadığında diz kireçlenmesi olan hastaları tedavi etmek için makul bir alternatiftir. Diz ağrısına bakıldığı zaman birçok insanda artrit, oral ilaçlara cevap vermeyecek kadar şiddetlidir, ancak dizdeki ağrı henüz bir diz protezi düşündürecek kadar şiddetli değildir.Bu hastalara ARAFORM hasta denir. Yani hasta ilaçlara cevap alamaz ama diz protezi gibi büyük bir ameliyatı olacak kadar büyük bir ağrısı yoktur.

Önceki çalışmalar, ortalama diz kireçlenmesi olan dizin her yıl kıkırdağının % 5'ini kaybedebileceğini göstermiştir. Yeni yapılan bir çalışmada, diz artriti için bir PRP enjeksiyonundan 1 yıl sonra, dizlerin % 70'inden fazlasında başka kıkırdak kaybı olmadığını bulmuşlardır. PRP ÖNCELİKLE KIKIRDAK KAYBINIZ DURDURUR. Prp olamayan hastalarda her yıl 100 birim kıkırdağın 5 birimi kaybolur.






''Yapay bir madde kullanmak yerine diğer hücrelerinizi onarmaya yardımcı olmak için kendi hücrelerinizi kullanabileceğiniz inanılmaz derecede ideal olan biyolojik bir tedavi dönemine giriyoruz''

OP. DR. SİNAN KARACA




PRP NASIL YAPILIR?


Diz artriti için bir PRP enjeksiyonu yapıldığında, küçük bir kan örneği alırız ve bu örneği bir santrifüj içine yerleştiririz. Santrifüj, kanınızı birçok farklı bileşene ayıracaktır. Tüpün dibine doğru PRP katmanınızı bulacağız. Bu PRP tabakasını dikkatlice tüpten çıkarırız ve bir şırıngaya yerleştiririz. Dizinizin küçük bir bölgesini temizleyip sterilize ettikten sonra cildi uyuştururuz. Cilt uyuştuktan sonra PRP'yi dizinize enjekte edeceğiz. Bu genellikle 30 dakikalık bir muayenehane ziyaretidir.



PRP ENJEKSİYONU ACIYOR MU?



Diz içine PRP enjeksiyonları genellikle çok iyi tolere edilir. Çoğu insan tokluk hissinden şikayet edecektir. Çoğu, dizin birkaç gün ağrılı olduğunu da not edecektir. Çok az insan şiddetli ağrıdan şikayetçidir.


Diz içine PRP enjeksiyonları güvenli midir?


PRP enjeksiyonları çok güvenlidir. Steril koşullar altında kanınız sizden alınırsa ve diziniz uygun antiseptiklerle hazırlanırsa, enfeksiyon veya diğer komplikasyonlar riski çok düşüktür. Sıfır risk prosedürü yoktur.


Bir PRP diz enjeksiyonu ne kadar sürer?


Kanınızı alma, santrifüjde hazırlama ve diz içine enjekte etme işleminin yaklaşık 30 dakika sürecektir.


PRP enjeksiyonlarına nasıl hazırlanmalıyım?


PRP enjeksiyonunda bulunan en önemli hücre trombositlerdir. Bu trombositler, NSAID'lerden veya Aspirin, Advil, Motrin, Alleve, vb. Gibi anti-enflamatuar ilaçlardan etkilenir. Tıbbi nedenlerle aspirin kullanıyorsanız, önce kardiyoloğunuza danışmalısınız.



Ne zaman daha iyi hissetmeye başlayacağım?


Diz ağrısı için verilen çoğu PRP enjeksiyonları bir veya iki hafta içinde ağrınızı iyileştirmeye başlayacaktır. Ağrı kesici genellikle enjeksiyondan 6 hafta sonra tam olarak saptanmaya başlanır genellikle 9-12 aya kadar sürer. Kısmi bir yanıtınız varsa ve diz daha iyi hissediyorsa, ilkinden yaklaşık iki ay sonra bir kür daha PRP enjeksiyonunu tercih edebilirsiniz.


PRP Enjeksiyonları Diz Kireçlenmesi için Etkili midir?

Diz kireçlenmesi nedeniyle oluşan diz ağrısını hafifletmeye yönelik araştırmalar, PRP enjeksiyonlarının daha geleneksel önlemlere cevap vermeyen ağrıyı yönetmek için etkili bir yol olduğunu göstermektedir. Yıllar boyunca diz kireçlenmesinin tedavisi olarak PRP hakkında birçok çalışma yapılmıştır. Çalışmaların çoğu, hafif ila orta derecede diz kireçlenmesi ağrısı için verilen PRP enjeksiyonunun etkili olduğunu göstermektedir. Enjeksiyonların "jel" enjeksiyonlardan daha etkili olduğu ve ayrıca plasebo enjeksiyonlarından daha etkili olduğu görülmektedir.



Anlamak önemli - diz kireçlenmesi için PRP enjeksiyonları kireçlenmeyi tedavi etmez. PRP, artrit nedeniyle acı çektiğiniz ağrıyı en aza indirmeye çalışmanızı önerebileceğimiz bir şeydir.
170 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page