top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafısinan karaca

Sinan Hocam, kıkırdak onarılabilir mi? Amerika da ünlü bir yöntem (MACI) duydum ne kadar faydalı?

Güncelleme tarihi: 7 Şub 2020

Faruk bey Merhabalar,


Dizdeki izole kıkırdak hasarını onarmak için etkili olabilir, ancak diz kıkırdağı artrit nedeniyle yaygın olarak hasar gören kişiler için yararlı değildir. Yani dizde yaygın hasar yoksa sadece bir bozuk para büyüklüğünde bir bölgede sorun yaşanırsa orası için faydalı bir yöntem. Bu yöntemi saç ekimi gibi düşünün tüm saçların ekilme ihtimali yoktur.


Dizinizde iki oluşum vardır: eklem kıkırdağı ve menisküs. MACI yöntemi AMERIKAN GIDA VE ILAÇ KONSEYİ (FDA) tarfından onaylanmış bir yöntemdir


AMERIKAN GIDA VE ILAÇ KONSEYİ NİÇİN ÖNEMLİ?


Konuya bir parantez açarak bu konuyu anlatmak isterim. Günümüzde maalesef her tedavi yöntemi faydası kanıtlanmamıştır. Bu konseyden onay almak hiçte kolay değil. Onay alan herşey çok değerli.



Nedeni ne olursa olsun, kıkırdak hasarı zordur, çünkü kıkırdağın kendi kan kaynağı yoktur. Bu nedenle kendini iyileştiremez. Kıkırdak hasar gördükten sonra, tedavi olmadan hasar aynı kalır veya zamanla büyür. Bu nedenle, kıkırdak hasarının gerçekleşmesinden kısa süre sonra tanımlanması ve tedaviye derhal başlanması başarılı onarım için çok önemlidir. Kıkırdak hasarına neyin neden olduğunu belirlemek için kapsamlı bir değerlendirme yapmak da önemlidir, çünkü tedavi altta yatan nedene dayanır ve potansiyel olarak bu faktörleri düzeltir.


MACI Neden faydalı olabileceğini anlamak için bir yol onarım benzetmesini düşünün. İzole bir kıkırdak kusuru veya hasarı varsa, bir yolda bir veya iki çukur olması gibi. Bu çukurlar onarıldıktan sonra, yol kullanılmaya devam eder. Kireçlenme ile, sanki yolda çok çukur varmış gibi. Her bir deliği onarmak genel olarak yolu geri yüklemez ve zamanla daha fazla çukur oluşur. Yolu kullanmak için yama değil tamamını yenilemek gerekir. MACI de yapılan o bir veya iki çukuru tamir etmektir.


MACI için iyi aday olanlar için teknik iki aşamalı bir süreçtir. İlk adım diz artroskopisidir. Bu minimal invaziv prosedür sırasında, doktor dizinizin içine bakar ve kıkırdak hasarını değerlendirir - boyutunu ölçerek yerini haritalandırır. Dizden bir kıkırdak örneği de alınır. Daha sonra bu numune, daha fazla kıkırdak hücresi yetiştirmek için hücrelerin kullanıldığı bir laboratuvara gönderilir.


MACI ile, yeni hücreler laboratuardaki bir membran iskelede büyütülür.

Yeni hücreleri bir membran iskelesi üzerinde büyütüp kıkırdağın hasar gördüğü diz içine konulur, daha hızlı iyileşmeyi sağlayan ve komplikasyon riskini azaltan doğal kıkırdağı daha yakından taklit eden 3 boyutlu bir yapı oluşturulur. Matrikse bağlı otolog kondrosit implantasyonundan tam iyileşme bir yıla kadar sürebilir, bu nedenle bir yıl boyunca motive olmanız ve rehabilitasyona istekli olmanız gerekir.


MACI tekniği. Dizdeki eklem kıkırdak kusuru temizlenir ve hazırlanır (solda). Hastanın kendi kondrositleri ile yüklenen ince bir zar, hazırlanan kusura implante edilir ve yerine yapıştırılır (sağda).

Kıkırdak transplantasyonu
MACI





166 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page