top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafısinan karaca

Sinan Hocam. Aylar önce diz protezi ameliyatı oldum ve ağrılarım devam ediyor. Ne yapmalıyım?

Güncelleme tarihi: 8 Şub 2020

Sevgili Nurcan hanım,

Öncelikle içtenlikle geçmiş olsun diliyorum ve bulunduğunuz durumu anlıyorum.

Diz kireçlenmesi çeşitli yollardan çözme ulaştırılmaya çalışılır. kök hücre tedavisi ve prp tedavisi bunlardan birlkaçıdır. Bunlar yeterli fayda sağlamadığı zaman cerrahi düşünülebilinir. Yaygın olmasa da, hastaların küçük bir yüzdesi diz protezi ameliyatından sonra kronik diz ağrısı yaşamaya devam eder. Ama bu olduğunda, sadece acıya katlanmak zorunda değilsiniz. Birkaç ek tedavi seçeneği, diz protezi ameliyatından sonra kronik diz ağrısını hafifletebilir.

Diz artroplastisi olarak da bilinen diz protezi ameliyatı, günümüzde yapılan en yaygın ortopedik ameliyatlardan biridir. Sıklıkla şiddetli diz ağrısına neden olan ve günlük aktiviteleri zorlaştıran osteoartrit (KİREÇLENME) veya romatoid artritin neden olduğu eklem hasarını onarmak için kullanılır. Nurcan hanım, muhtemelen sizin sorununuz bunlardan biriydi...

Diz protezi sırasında, cerrah hasarlı kemiği ve kıkırdağı, uyluk ve kaval kemiğinden ayrıca diz kapağından keser ve yapay bir eklemle değiştirir. Çoğu insan için, diz protezi hareketliliği önemli ölçüde geliştirir ve diz ağrısını hafifletir. Ancak bazı hastalarda, maalesef ameliyattan sonra ağrı devam eder.

Peki böyle bir durumda NE YAPMALISINIZ?

Bu durumda devam eden diz ağrısı ile başa çıkmak için ilk adımınız, diz protezinizi yapan cerrahı görmek için randevu almaktır. Cerrah dizinizi değerlendirebilir ve ameliyatta enfeksiyon veya yapay eklem ile ilgili bir sorun gibi olası komplikasyonları kontrol edebilir.

Cerrahınız yukarıdaki bahsettiğim sorunları saptamadı ve ağrılarınız devam ediyor.NE YAPMALISINIZ?

Geçmişte, hastalara ağrı kesici ilaç almaktan başka ağrıyı azaltmak için birkaç tedavi seçeneği vardı. Ancak son birkaç yıldır, diz protezi ameliyatından sonra ağrıyı tedavi etmek için bazı yeni teknolojik gelişmeler var.

PEKİ NEDİR BU GELİŞMELER?

Birincisi, ağrı bilgisini dizden beyne taşıyan sinirlerin özel bir iğne kullanılarak kesildiği veya yok edildiği minimal invaziv(küçücük cerrahi girişim) bir prosedürdür. Anestezi almadan lokal anestezi ile yapılır. Bu yaklaşımla ilgili çalışmalar, kronik diz ağrısı olan ve cerrahi için iyi aday olmayan kişilerde ağrının azaltılması için umut verici sonuçlar vermektedir. Bu yaklaşım aynı zamanda sizin durumunuzda olduğu gibi ameliyat geçirenlere de yardımcı olmakta kullanılıyor.


SİNİR YAKMA İŞLEMİNİN ÇİZİM OLARAK GÖRÜNTÜSÜ

6.071 görüntüleme4 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page