top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafısinan karaca

KALÇA KIRIĞININ AMELİYAT OLMASI GEREKLİ Mİ?

HOCAM ANNEMİN KALÇASI KIRILDI NE YAPMALIYIM?


Öncelikle panik yapmayın. Kalça kırığı olan hastalarımızın tedavisi en yeni teknoloji ve en iyi standartlardaki malzemeler kullanılarak günümüzde başarı ile yapılmaktadır




NEDİR BU KALÇA KIRIĞI?


Kalça kırığı, femurun üst kısmında (uyluk kemiği) bir kırılmadır. Kalça kırıklarının çoğu, osteoporoz nedeniyle kemikleri zayıflamış yaşlı hastalarda görülür. Daha genç bir hastada kalça kırığı meydana geldiğinde, bu tipik olarak merdivenden düşme veya araç çarpması gibi yüksek enerjili bir olayın sonucudur.


Her yıl AMERİKADA 300.000'den fazla insan kalça kırığı vakası oluyor. Bu kırıkların çoğu, 65 yaş ve üzerindeki hastalarda, evde veya toplum içinde düşme sonucu yaralanan hastalarda meydana geliyor.


Kalça kırıkları genellikle çok ağrılıdır. Bu nedenle acil cerrahi tedavi önerilir. Kırığı tedavi etmek ve hastayı mümkün olan en kısa sürede yataktan çıkarmak, yatak yarası, kan pıhtılaşması ve zatürree gibi tıbbi komplikasyonları önlemeye yardımcı olacaktır. Çok yaşlı hastalarda uzun süreli yatak istirahati de oryantasyon bozukluğuna neden olabilir, bu da rehabilitasyonu ve iyileşmeyi çok daha zorlaştırır.


KALÇA NASIL KIRILIR HOCAM?


Araba kazası gibi şiddetli bir darbe, her yaştan insanda kalça kırıklarına neden olabilir. Ama çoğunlukla Yaşlı erişkinlerde, kalça kırığı çoğunlukla ayakta durma yüksekliğinden düşmenin bir sonucudur. Kemikleri çok zayıf olan kişilerde, sadece bacağın üzerinde durup bükülmesiyle kalça kırığı meydana gelebilir.


Kemiği çok zayıf hastalarda önce kemik kırılır sonra hasta düşer



HANGİ HASTALARADA KALÇA KIRIĞI RİSKİ YÜKSEKTİR?


Birçok şey kalça kırığı riskini artırabilir.

  • Yaş

  • Cinsiyetiniz

  • Kemik yoğunluğu ve kas kütlesi yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Zayıf kemik kırılma riski taşır

  • Yaşlı insanların çoğunda da düşme riskini artırabilen görme ve denge sorunları yaşayabilir.

  • Kalça kırığı kadınlarda erkeklere göre yaklaşık üç kat daha sık görülür.

  • Kadınlar, kısmen menopozla birlikte östrojen seviyelerindeki düşüşün kemik kaybını hızlandırması nedeniyle kemik yoğunluğunu erkeklerden daha hızlı kaybeder. Bununla birlikte, erkekler de tehlikeli derecede düşük kemik yoğunluğu seviyeleri görülebilinir.


Tıbbi durumlar

Aşağıdaki durumlarda kalça kırığı riski artabilir:


  1. Osteoporoz. Bu durum kemikleri zayıflatır ve kırılma olasılığını artırır.

  2. Tiroid problemleri. Aşırı aktif bir tiroid kırılgan kemiklere yol açabilir.

  3. Bağırsak bozuklukları. D vitamini ve kalsiyum emilimini azaltan durumlar da kemiklerin zayıflamasına neden olabilir.

  4. Denge ile ilgili sorunlar. Parkinson hastalığı, inme ve periferik nöropati düşme riskini artırabilir. Düşük kan şekeri veya düşük tansiyona sahip olmak da düşme riskine katkıda bulunabilir.


Neden ameliyata ihtiyacım var?




Kalça kırığı için en yaygın tedavi cerrahidir. Amaç, kemikleri doğru şekilde iyileştirecek şekilde hizalamak ve size mümkün olduğunca az acıyla kırığınızdan önce yaptığınız şeylere geri dönmeniz için en iyi şansı vermektir.


Ameliyattan kaynaklanan komplikasyonlar için yüksek risk altındaysanız, ameliyat etmeden ağrı kesici ilaç ve dinlenme seçenek olabilir . Bu seçenek, kırıktan önce yürüyemeyen veya minimal ağrısı olan kişiler gibi ameliyattan önemli ölçüde fayda sağlamayacak kişiler için önerilebilir.


Ameliyat tipiniz kırığın tipine ve ciddiyetine, kemiğin durumuna ve genel sağlığınıza bağlıdır. Cerrahınız, kırığın tipine bağlı olarak

  • kemiğin vidalarla sabitlenmesi,

  • kalça çivisi

  • kısmi veya tam kalça protezi

gibi seçeneklerden size özel ameliyatı seçip, neler olacağı hakkında sizinle konuşacaktır.



Ameliyat sırasında ne olur?

Kırığınızın karmaşıklığına bağlı olarak ameliyatta bir ila üç saat geçireceksiniz.

Cerrahınız veya başka bir sağlık ekibi üyeniz, kırık kalçanın üzerine cerrahınızın adının baş harflerini yazar. Bu güvenlik önlemi, ameliyathanedeki herkesin hangi kalçanın onarıma ihtiyacı olduğunu bilmesini sağlar. Yanlış kalçanın ameliyat olması bu şekilde engellenir.

Mesanenizi boşaltmanız istenecektir. Ameliyat sırasında mesaneye bir sonda yerleştirilebilir ve orada birkaç gün kalabilir.

Tüm takıları (yüzükler dahil), kontakt lensleri ve ojeyi çıkarın.

Gözlük, işitme cihazı veya protez kullanabilirsiniz, ancak bunlar ameliyattan önce ameliyat bölgesinde çıkarılacaktır. Ameliyattan hemen sonra sizin için hazır olacaklar.

Ameliyat olacak kalça tıraş edilebilir ve temizlenebilir.

Damar yoluyla size sıvı ve ilaç vermek için intravenöz (IV) bir yol başlatılabilir.

Ameliyat öncesi bekleme alanına alınacaksınız. Siz ameliyattayken aile üyelerinize ve arkadaşlarınıza nerede bekleyecekleri gösterilecektir.

Ameliyat tipik olarak bir ila üç saat sürer. Bazen ameliyat sırasında kan nakline ihtiyaç duyulur. Kalça kırığı tamir edildikten sonra alçı, splint ve traksiyon cihazlarına gerek yoktur.


89 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page