top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafısinan karaca

DİZİMİN ÖN TARAFI AĞRIYOR KİREÇLENMİŞ OLABİLİR Mİ?

Güncelleme tarihi: 28 Şub 2020

Diz önü

Öndeki ağrı veya ön diz ağrısı yaygın olarak görülmektedir. Aşağıda bahsedeceğim senaryolardan herhangi biri size tanıdık geliyor mu?


Bir merdivene gelip aşağıya inmek zorunda olduğunu düşünüyorsunuz ve ağrı çok fazla oluyor.


Koşmayı çok seviyorsun, ama yokuş aşağı koşarken yaşadığın acı koşmanın keyfini kaçırıyor.


Bir süredir oturuyorsanız, kalkmak zorunda kalmak düşüncesi sana zor geliyor.


“Yalnız değilsin” diyebilsem de, bu pek rahatlatıcı değil. Cevaplar için buradasınız. Dizinizin ön kısmının neden bu kadar acı çektiği konusunda sizi eğitmeye nasıl yardımcı olabileceğimizi görelim.

 

Diz önündeki ağrı veya ön diz ağrısı tüm yaş gruplarındaki insanları etkileyebilir. Dünyadaki insanların yaklaşık% 25'i dizlerinin hayatının bir döneminde mutlaka önünde ağrı çekiyor. Dizkapağımız veya patella neden bizi böyle rahatsız etmeye eğilimli?




Ön diz ağrısının nedeni yaşınıza, aktivite seviyenize ve seçtiğiniz sporlara göre değişebilir. Ancak aktif olmayan ve diz önünde ağrı çeken insanları da görüyoruz.




Ön diz ağrısı vakalarının çoğunda, rontgen veya MRI taramalarınızda yanlış bir şey bulamıyoruz. Bu, yıllar boyunca ön diz ağrısına yaklaşımımızda önemli bir değişikliğe yol açtı.

Acının gitmesini istiyorsun. Tamam Anladım! Dizinizin önünde sık görülen ve çok yaygın olmayan bazı ağrı nedenlerini gözden geçirelim.

Bilimsel çalışmalarımızın çoğu dizde herhangi bir anormallik olmadığını gösterebilse de, birkaçınız bir röntgen veya MRG'de bir şey gösterebilir. Çünkü 35-40 yaşın üzerinde hiç kimsenin “normal” diz MRG'si yoktur. Genelde emarda bir sıkıntı saptanır.


Bu nedenle, ön diz ağrısının kas dengesizliklerini ve potansiyel yapısal nedenlerini anlamak, nasıl tedavi edileceğini bilmek de çok önemlidir.


Ön diz ağrısı özellikle genç kadınlarda ve birçok koşucuda yaygındır.Ön diz ağrısının belirtileri değişiklik gösterir… bazılarınızın çok hafif ağrısı olabilirken, bazılarınızın çok şiddetli ağrısı olabilir. Bazı insanlar dizlerinin etrafında yanan bir ağrı hisseder; Diğerleri dizlerinin ucunda keskin bir bıçaklanma ağrısı olur.Çoğunuz oturmuş bir pozisyondan ortaya çıktığında veya yukarı ve aşağı yürürken diz önünün acıdığını fark edeceksiniz. Bazıları onu yanan bir acı olarak tanımlayacaktır. Diğerleri tıkladığını veya patladığını hissedebilir. Uzun süre oturmak tipik olarak çok rahatsız edici olacaktır. Şiddetli ön diz ağrısı (PFPS) olan birçok koşucu artık, özellikle yokuş aşağı koşamaz. Yokuş aşağı koşmak yokuş yukarı koşmaktan daha streslidir. Kalbimiz yokuş yukarı koşabilir ... ama diz önü yokuş aşağı koşan muazzam bir stres altındadır. Ele alacağımız gibi, uzun vadeli bir güçlendirme programına katılmak çoğu koşucu için kritik öneme sahiptir.



Evet, bu sesler rahatsız edici veya utanç verici olabilir, ancak nadiren tehlikelidir. Bu öğütme hissinin veya sesinin en yaygın nedeni, aslında diz içindeki dokuların iltihaplanmasıdır. Bu sesleri veya hisleri tedavi etmek için kortizon veya “yağlama” enjeksiyonlarına ihtiyacınız yoktur.


Ön diz ağrısının en yaygın nedeninin genellikle kas dengesizliği veya zayıflığından kaynaklandığı düşünülür. Bu makaleyi okuyan çoğunluğunuz için diz ön ağrısı nedeni böyle olacaktır. En azından bunun en yaygın neden olduğunu düşünüyoruz. Dizlerinin önünde ağrı ile koşan koşucuları ve diğer insanları değerlendirmek için ciddi çalışmalar yapıldı. Koşarken veya yürürken video kaydetmek için yüksek hızlı kameralar kullandığımızda genellikle aynı bulguları saptadık.



Şimdi, bu tavuk ve yumurta meselesi olabilir. Hangisi önce geldi, kas zayıflığı mı yoksa acı mı? İlk gelen zayıflık olduğunu düşünüyoruz.


Bir koşucu veya bisikletçi vb. İseniz, antrenman ön diz ağrınızı etkileyebilir. Çok sert, çok hızlı antrenman yaparsanız, ön diz ağrısı gelişme riskiniz daha yüksektir. Egzersizinizi sürekli ilerleyen bir hızda tutmaya çalışın. Zaman içinde yükü, mesafeyi veya hızı yavaşça artırmalısınız. “Yükünüzü” artırmamaya çalışın, örn. mesafe, hız, vb haftada% 10'dan fazla.


Ayrıca anormal bir pelvik eğimi veya gluteal zayıflığını düzeltmeye yönelik bir programın ön diz ağrısını iyileştirebileceğini de biliyoruz. Bu özellikle koşucular, yürüyüşçüler için geçerlidir.


Birçok koşucu bir menisküs yırtığı gösteren bir MRI ile bana başvuruyor ancak bir menisküs yırtığının dizinizin önündeki ağrıya neden OLMADIĞINI biliyoruz. Yani diz artroskopisi bu tür hastalara yapmıyorum. Koşuculardaki bu menisküs yırtıklarının çoğu güvenle göz ardı edilebilir.


ŞUNLARI YAPIN


Daha kısa bir adım: Daha kısa bir adımlarla yürürseniz, pelvik düşüşünüzü daha iyi kontrol etmenizi sağlar.


Daha yüksek bir kadans (dakika başına adım sayısı): Bu aynı zamanda pelvik düşüşünüzü ve diğer yürüyüş anormalliklerini de en aza indirir.


Acı azalıncaya kadar engebeli araziden kaçınmak.


Patella bantlama


Ortez veya ayakkabı ekleri: Bunların% 50'den fazlasında çalıştığı gösterilmiştir.


Önleme: Kalçanızı / kalça abdüktörlerinizi / çekirdeğinizi güçlü tutun.



231 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page