top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafısinan karaca

Sinan Hocam;Omuz kas yırtığı ameliyatı oldum. Neden iyileşemedim?

Güncelleme tarihi: 17 Şub 2020



Omuz kas yırtığınızı onarmak için ameliyat geçirdiniz. İyileşmeniz, istediğiniz kadar hızlı veya eksiksiz olmadı maalesef. Omzunuzun neden sizi hala rahatsız ettiğini görmek için doktorunuz yeni bir MR istedi. MR, rotator manşetinizin yeni bir yırtılmasını gösterdiğinde çok şaşırırsınız. PEKİ rotator manşetiniz neden iyileşmedi?


Omuz kas yırtıkları çok yaygındır. Yapılan bir araştırma, 50 yaş üstü olan insanların çoğunda rotator manşet gözyaşlarına sahip olduğunu ve hatta bunun farkında bile olmadığını gösteriyor. Rotator manşet yırtığı olan çoğu insanda bilinen bir travma öyküsü yoktur.Bir sabah gün uyanırlar ve yataktan kalkınca omuzlarında ağrı hissederler.


Omuz kas yırtıkları geceleri bize rahatsız etme eğilimindedir.Gece ağrısı oldukça rahatsız edici olabilir. Rotator manşet yırtıkları ayrıca belirli küçük hareketlerle veya bir sürahi gibi günlük nesneleri kaldırırken bile ağrıya neden olur.


Omuz kas yırtıkları AMELİYAT GEREKTİRMEZ. Küçük “dejeneratif” yırtıkları genellikle fizik tedavi ve enjeksiyonlarla tedavi edilir. Fizyoterapiye yanıt yoksa ve yaşam kaliteniz düşükse, size rotator cuff onarım ameliyatı önerilmiş olabilir.


Aşınmış ve yırtılmış bir Omuz kas yırtığını onarmak için ameliyat sırasında sizi rahatsız eden iltihaplı dokuyu ve rotator manşetinizin yıpranmış kenarlarını temizleriz. Dikişleri kemiğe ve rotator manşete yerleştiriyoruz. Bu dikişleri bağladığımızda rotator manşet kemiğe yeniden bağlanır. Ne ters gidebilir ki? Omuz kas yırtıkları neden her zaman iyileşmiyor?


Rotator manşetin kemiğe düğümler ile tutturulduktan sonra iyileşmesi ve kemikle bir bütün hale gelmesi için çok zaman gerekir. Bazen rotator manşetin iyileşmemesinin ve tekrar yırtılmamasının nedeni, çok hızlı bir şekilde çok aktif olmanız olabilir. Yani yırtılan kas iyileşip yırtıldığı yere yapışma için yeterli süre bulamamış olabilir. Bu neden, rotator manşet cerrahisinin başarısızlığının daha az yaygın bir nedenidir.


Çoğu rotator manşet yırtığı, dejenerasyondan yani rotator manşetinizden yıpranması ve eskimesinden kaynaklanır. Bu, tendonunuzun yaşlandıkça fiziksel olarak değiştiği anlamına gelir. Bizim amacımız aslında, bir rotator manşet onarım ameliyatı ile veya öncelikle ameliyatsız şekilde dejeneratif dokuyu onarmak. Rotator manşet tendonu kalın ve güçlü kalırsa, yırtığın iyileşme olasılığı daha yüksektir.


Uzun süredir Ortopedi Cerrahları Omuz kas yırtıkları iyileşmesini mekanik bir sorun olarak görüyorlar. Örneğin… sütürleri kemikte tutmak için daha güçlü dikişler ve daha güçlü yollar tasarlandı. Sadece son birkaç yıldır bunun çoğunlukla biyolojik bir sorun olduğunu fark ettik. Örneğin… diktiğiniz şey yıpranmış ve parçalanmışsa, dikişlerinizin ne kadar güçlü olduğu önemli değildir. Bluejeans'ınızın yıpranarak yırtılmışsa ve sizde deliği diktiğinizi mi hayal ediyorsunuz? Veya çorabınızın topuk kısmında bir deliği diktiğinizi düşünüyor musunuz? Bu işe yaramaz. Eskimiş ve püsküllenmiş ince bir dokuyu dikerken ne kadar kuvvetli dikiş kullanırsanız kullanın. Dikiş tutmayabilir. Birçok rotator manşet onarımının başarısız olmasının bir başka nedeni de budur.


Ayrıca… Omuz kas yırtığı olan çoğu insanın omzunda çok önemli şifa hücreleri yoktur.Yani yırtığı iyileştirecek dikişi tutturacak onarıcı hücre yoktur. Ameliyat sonrası antioksidan tedaviler, SİGARADAN UZAK DURMA, bol proteinli beslenme iyileşmeyi hızlandırabilir. Ayrıca dejeneratif bölgeye rejeneratif tıp yöntemlerini uygulamak fayda getirebilir. Burda mantık ZEHIR-PANZEHIR ilişkisini kullanmak gibidir. İyileşme bir bölge dejenerasyon sebebiyle yavaşsa rejenerasyonu başlatamak gerekir yapmak gerekir.


32.878 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page